23 kwietnia 2024, 15:25

Teraz

10°

Fakty

A A A

KĘPNO: Gotował dla prezydenta, teraz ugotuje w Brukseli

Szef kuchni Paweł Powroźnik przygotowywał potrawy podczas wizyty Prezydenta Andrzeja Dudy w Kępnie. Teraz ugotuje kolacje dla urzędników w Brukseli.

Właściciel i szef kuchni restauracji "P jak Pysznie" wejdzie w skład delegacji, która już w niedzielę pojedzie do Brukseli, aby reprezentować Wielkopolskę na obchodach Dnia Świętego Marcina”.
- Chcemy pokazać i zarazić Brukselę tym, z czego słyniemy najsmaczniej, czyli właśnie w tym okresie gęsina. Będą też przetwory: grzybki marynowane, smalec na świni złotnickiej, ale znajdą się też pierogi z których, jako region słyniemy - przyznał w rozmowie z Radiem SUD, Paweł Powroźnik.
Nowością jaką zaprezentuje Paweł, będą pierogi z jabłkiem i cynamonem. Oprócz tego Belgów będziemy kusić wielkopolskim gzikiem i szarymi kluskami z modrą kapustą. Paweł Powroźnik wszystkie produkty, którymi częstować będzie Belgów zabiera z Kępna.
- Wszystkie produkty zabieram ze sobą. W Brukseli oczywiście do dyspozycji mam kuchnie i pomoc kucharzy i to tam będą tworzone dania właściwe i odpowiednio wykańczane. O to chodzi właśnie, żeby z Wielkopolski zabrać jak najwięcej naszych produktów, a nie kupić coś w pierwszym lepszym sklepie w Brukseli i tylko przygotować, bo nie na tym rzecz polega - przyznał szef kuchni restauracji "P jak Pysznie".
Gwóźdź programu czyli catering na 500 osób, który z lokalnych produktów przygotuje Paweł, odbędzie się we wtorek 28 listopada.

Autor: