16 maja 2024, 12:41

Teraz

18°

Rozrywka i oświata

A A A

USTRONIE: KGW Pieczyska jako jedyne Koło w regionie bierze udział w konkursie "Produkty zbożowe w tradycji pokoleń"

Koło Gospodyń Wiejskich w Pieczyskach (gm. Wieruszów) jako jedyne w regionie zostało zakwalifikowane do konkursu kulinarnego "Produkty zbożowe w tradycji pokoleń, organizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. W poniedziałek trwały nagrania, których efekty niebawem będzie można oglądać na kanale YouTube. Ważne będą także głosy oglądających! 


Stowarzyszenie Innowatorów Wsi jest ogólnokrajową organizacją zrzeszającą producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych, których celem wspólnego działania jest praca na rzecz równomiernego, zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.


- Serwujemy dzisiaj zalewajkę, tradycyjną naszą kiszkę wieruszowską i gzik z tostem - przyznała szefowa KGW Lidia Koralewska, zaś przed kamerami dwoiły się i troiły Marlena Kik oraz Ewelina Jabłońska, dzięki którym staraniom, KGW Pieczyska dostało się do konkursu. - Chcemy promować naszą gminę i nasze koło. Już dzisiaj zachęcamy do głosowania na nas, bo będzie to kolejny bodziec do rozwoju i promocji naszych terenów. 


Nagranie miało miejsce na terenie Dworu Myśliwskiego w Ustroniu. 


Projekt „Produkty zbożowe w tradycji pokoleń” ma na celu połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich ze współczesnymi aranżacjami tych dań realizowanymi przez Szefów Kuchni młodego pokolenia.


W ramach ogólnopolskiego konkursu wytypowano 16 kół z całej Polski, które pod okiem kamer przygotowują dania (zupa, danie główne oraz przekąski) z wykorzystaniem produktów zbożowych. Szef Kuchni wykona te same dania w nowej odsłonie.


Efektem współpracy będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami wszystkich przygotowanych w ramach konkursu dań.


Filmy konkursowe, które jednocześnie będą przepisami w formie wideo, udostępnione zostaną na kanale YouTube. To widzowie zdecydują kto wygra w konkursie kulinarnym. A jest o co walczyć, bo dla laureatów przewidziane są nagrody rzeczowe, przyznane przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi, m.in. 6, 4,5 i 2,5 tys. zł. Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Autor: patryk.hodera@radiosud.pl