28 marca 2024, 12:44

Teraz

12°

Rozrywka i oświata

A A A

SŁUPIA: Gościli uczniów z Malty

Na początku kwietnia Zespół Szkół Specjalnych w Słupi pod Kępnem gościł swoich projektowych partnerów z Guardian Angel Secondary Education Resource Centre z Malty. Projekt pt. „Posmakuj kuchni świata” realizowany był dzięki unijnemu programowi Erasmus+.

Zarówno dla uczniów Zespołu Szkół jak i uczniów z Malty był to czas nowych doświadczeń, nawiązywania przyjaźni, a przede wszystkim zapełniania żołądków potrawami, które na co dzień przygotowywane są w polskich domach. W ramach projektu odbył się również konkurs MasterChefa. Oprócz kulinarnych przygód goście z Malty odwiedzili też restaurację Pawła Powroźnika w Kępnie, gdzie smakowali potraw regionu wielkopolskiego przygotowanych przez szefa kuchni, gościli również we Wrocławiu na warsztatach w Studio kulinarnym Piotra Kucharskiego, zwycięzcy konkursu Gotuj o Wszystko w DDTVN. Uczniowie z Malty w przerwach między gotowaniem odwiedzili Gród Rycerski w Byczynie, zwiedzali Wrocław, spędzili fantastyczny czas w gospodarstwie agroturystycznym w Chróścinie. Na zakończenie goście przygotowali przepyszne tradycyjne maltańskie potrawy, m.in. pastę z tuńczyka i zapiekany makaron. A już w maju grupa uczniów ze Słupi wraz z rodzicami i nauczycielami wyleci na Maltę, by poznać kulinarne zwyczaje nowych przyjaciół.

Autor: joanna.kaczorowska@radiosud.pl