8 grudnia 2024, 19:00

Teraz

Fakty

A A A

REGION: Wyróżniono najlepsze KGW w tarciu chrzanu

W niedzielę 24 marca ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w finale konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków.Wśród wyróżnionych w konkursie znalazły się KGW z powiatu ostrzeszowskiego.


Koła Gospodyń Wiejskich specjalnie na tą okazję przygotowały dania wielkanocne w ramach konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji i obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli odwiedzić świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.


Finał konkursu „Tarcia Chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” w   Żerkowie   to   niezwykła   forma   promocji   Wielkopolskiego   dziedzictwa   kulinarnego.Szczególną   uwagę   zwraca   ogromna frekwencja odwiedzających wydarzenie oraz KGW których blisko setka wzięła udział. Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs chce zainspirować mieszkańców naszego Regionu do sięgania po lokalne produkty oraz czerpania z dawnych receptur na Wielkanocne dania. Wydarzenie w Chrzanie oprócz najlepszych   potraw   zgromadziło uczestników w rywalizacji tarcia chrzanu. Najlepsi uczestnicy w ciągu trzech minut byli w stanie utrzeć go ponad poł kilograma – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. 


Podczas przeprowadzonego konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem komisja konkursowa miała ogrom pracy, a poziom przygotowanych był wysoki. Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym” przygotowane przez KGW w Augustynowie. Wróżniono również potrawy Koło Gospodyń Wiejskich Mączniki, pow. Ostrzeszowski, gm. Kraszewice – „Rolada trzy sery w sosie chrzanowym z chipsami z obierek z chrzanu”, Koło Gospodyń Wiejskich Kraszewice Podkuźnica, pow. Ostrzeszowski, gm. Kraszewice – „Ozorki w sosie chrzanowym”, Koło Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź, pow. Ostrzeszowski, gm. Ostrzeszów – „Ziemniaczana zapiekanka w sosie chrzanowym”.W ramach drugiej części rywalizacji, przeprowadzony został konkurs tarcia chrzanu na czas.Zwyciężyło KGW „Orzechowianki” (gm. Miłosław), które utarło 625g chrzanu. Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień.

Autor: joanna.kaczorowska@radiosud.pl