25 kwietnia 2024, 06:51

Teraz

Fakty

A A A

KĘPNO: Restauracja z Kępna laureatem nagrody "Perły 2017"

XVII edycja Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Konkurs ma na celu identyfikację i upowszechnienie wielkopolskich tradycyjnych smaków, promocję regionalnej żywności i zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorem konkursu na szczeblu regionalnym jest samorząd województwa we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Restauracji "P jak pysznie" z takim przesłaniem udało się zakwalifikować i otrzymać nominacie do nagrody "Perły 2017", gdzie pierwszym etapem był konkurs na szczeblu wojewódzkim, który odbył się 27 sierpnia 2017r.

Zgodnie z regulaminem konkursu restauracje, które zgłosiły chęć uczestnictwa, zaprezentowały na scenie sposób przygotowania i podania tradycyjnego obiadu składającego się z dwóch dań, tzn. zupy oraz dania głównego. W części kulinarnej konkursu wzięły udział 4 ekipy gastronomiczne. Restauracja "P jak pysznie" z Kępna zajęła I miejsce za ozorki wieprzowe na konfiturze cebulowo - porzeczkowej, z kluseczkami szarymi z nutą chrzanu oraz za chłodnik porzeczkowy.

Dania miały zakładać, iż produkty wykorzystane w potrawach są ogólnodostępne, a tym bardziej, pochodzą od lokalnych gospodarzy - wyznając zasadę Slow foodu. Dzięki staraniom udało się zdobyć prestiżową nagrodę "Perła 2017" w kategorii potrawy i dania regionalne i tradycyjne, tym bardziej iż konkurs stał na bardzo wysokim poziomie, gdzie nie tylko liczył sie wygląd ale również smak oraz historia pochodzenia produktów.

Autor: maciej.tettling@radiosud.pl