28 marca 2024, 10:55

Teraz

13°

Promocja

A A A

PROMOCJA: 6 powodów, dlaczego warto kupić suszarkę do żywności

Suszenie owoców, warzyw i ziół to jedna z lepszych, o ile nie najlepsza, metoda na przedłużenie ich trwałości i zachowanie intensywnego smaku. To też sposób na sporą oszczędność pieniędzy. Znaleźliśmy aż sześć argumentów przemawiających za kupnem suszarki do żywności. 


Dzięki suszarce przedłużysz trwałość produktów


Suszenie żywności znane jest od wieków. Wykorzystywano je przede wszystkim jako sposób na zachowanie żywności w stanie nadającym się do jedzenia. Nie było lodówek, więc jakoś trzeba było sobie radzić.


Dziś co prawda z przechowywaniem jedzenia nie mamy problemu, ale nadal suszenie jest najlepszym sposobem na przedłużenie trwałości produktów nawet o kilka miesięcy. Dotyczy to zwłaszcza grzybów, które zachowują świeżość jedynie przez kilka dni. Dzięki suszeniu możemy je wykorzystać nawet po wielu tygodniach. 


Suszona żywność ma intensywniejszy smak


Co prawda świeżym owocom trudno odmówić wyrazistego smaku, jednak dopiero suszone są w stanie pokazać nam pełnię ich możliwości. Dlaczego? Bo nie ma w nich wody, więc smak nie jest „rozwodniony”. Tę wiadomość na pewno docenią koneserzy letnich owoców, warzyw i ziół.


Suszenia nie da się zastąpić mrożeniem – mrożone owoce i warzywa nigdy nie smakują tak intensywnie, jak suszone. 


Suszone produkty mają więcej składników odżywczych w 100 g niż świeże


Jeśli chcemy dostarczać organizmowi codziennej porcji witamin i minerałów, a przy tym dbamy o to, by się nie objadać, suszone produkty są najlepszą opcją.


Proces suszenia w suszarce do żywności (Zobacz: https://www.eldom.eu/produkt/obrotowa-suszarka-do-zywnosci-sg300-exsi) to odprowadzenie z produktów wody, ale nie substancji odżywczych. Te zostają zachowane w niezmienionym stanie, dlatego jest ich proporcjonalnie więcej. Garść suszonych owoców dostarczy nam kilkukrotnie więcej witamin i minerałów niż garść tych samych owoców w świeżej postaci. 


Dzięki suszarce łatwiej być fit


Dobrodziejstwo płynące z używania suszarki na pewno docenią osoby, które lubią sobie coś pochrupać, np. przy oglądaniu telewizji, ale jednocześnie chcą się zdrowo odżywiać. Kupowane w sklepach chipsy ziemniaczane dzięki suszarce można łatwo zastąpić domowymi chipsami z jabłek, bananów, jarmużu itp.


Suszenie to okazja do zrobienia zapasów. Owocowe chipsy o intensywnym smaku docenimy szczególnie zimą, gdy o niektóre owoce może być trudno.


Suszenie pozwala na oszczędzanie pieniędzy


W przypadku owoców i warzyw istnieje coś takiego jak sezonowość. Latem większość owoców i warzyw jest względnie tania, zimą ich ceny wzrastają.


Nie chcesz przepłacać? Wystarczy zrobić latem zapasy ulubionych warzyw i owoców, a następnie je wysuszyć w suszarce do żywności. Koszty suszenia są nieporównywalnie niższe niż ceny ulubionych przysmaków po sezonie.


Możliwość suszenia na pewno docenią smakosze grzybów. Świeże można zebrać samodzielnie. Kupowanie grzybów suszonych (np. na tradycyjne wigilijne uszka do barszczu) to spory wydatek. 


Masz ogród lub działkę? Musisz mieć suszarkę!


O ile można dyskutować, czy faktycznie osoby kupujące owoce i warzywa muszą je suszyć, to jeśli ktoś ma własne uprawy, po prostu powinien mieć suszarkę. Bo jak inaczej zabezpieczyć kilogramy jabłek, śliwek, marchwi, jarmużu i wszelkiego innego dobra, na owocach począwszy, a ziołach skończywszy?


Mało kto dysponuje chłodnią lub obszerną piwnicą, w której panują warunki zbliżone do chłodniczych. Lodówki mają ograniczoną pojemność, a mrożenie nie zawsze jest dobrą opcją. Natomiast suszone owoce, warzywa i zioła można bezpiecznie przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dzięki suszeniu twoje plony będą wykorzystane w stu procentach. Już dziś zobacz suszarki do żywności na Eldom.eu.

Autor: redakcja@radiosud.pl