25 kwietnia 2024, 00:32

Teraz

Promocja

A A A

PROMOCJA: Ostre sosy – kulinarni wyciskacze łez

Uwielbiasz to charakterystyczne pieczenie i dodajesz ostre sosy niemal do wszystkiego? A może wręcz przeciwnie – wystarczy odrobina ostrzejszych przypraw, by Twoje oczy wypełniły się łzami? Najlepsze ostre sosy to coś więcej niż tylko ogień w ustach, gardle i przełyku – to oryginalne przyprawy i składniki tworzące wyjątkowe kompozycje. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje: sosy, które wyciskają łzy swoją ostrością i jednocześnie są pełne smaku i aromatu – nie może ich zabraknąć w Twojej kuchni!


Dlaczego warto sięgać po ostre sosy?


Miłośnikom pikantnych dań i przekąsek nie musimy chyba tłumaczyć, dlaczego ostre sosy to najlepszy wybór, prawda? Warto jednak wspomnieć o ich walorach nie tylko smakowych, ale również prozdrowotnych. Ostre przyprawy mają świetny wpływ na trawienie oraz przyspieszają metabolizm, a kapsaicyna zawarta w papryczkach chili to silny antyoksydant. Dodatkowo ostre sosy działają rozgrzewająco, co  doceniamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Według niektórych pikantne smaki to również... świetny afrodyzjak, a ostre dania i przekąski pozytywnie wpływają na libido. Jedno jest pewne: ostre sosy smakują wyśmienicie i nadają daniom wyrazistości. Czasem wystarczy dosłownie odrobina, by poczuć ten wyjątkowy aromat – jeśli nie przepadasz za ostrością wypalającą kubki smakowe, możesz w ten sposób podkręcić smak łagodniejszych sosów. Nie sztuką jest połączyć wszystkie najostrzejsze przyprawy i składniki, by sosy paliły w ustach prawdziwym ogniem. Sztuką jest stworzyć takie kompozycje, które oprócz ostrości wyróżnia również bogata kompozycja smaków. Podpowiadamy, które ostre sosy spełniają te warunki!



Paprykowy sos sriracha – pikantny i wyrazisty


Choć sos sriracha nie jest najostrzejszym sosem na świecie, zdecydowanie zasługuje na uwagę ze względu na swój charakterystyczny słodko-ostry posmak. Na pierwszy rzut oka przypomina pikantny ketchup; niech jednak nie zwiedzie Cię jego wygląd! Sos sriracha zawiera ostre papryczki chili, specjalnie dobraną kompozycję przypraw, a dodatek octu przełamuje ostrość odrobiną kwaśności. Paprykowy sos sriracha świetnie pasuje do wołowiny i kurczaka, może być również dodatkiem do makaronów, omletów czy pierożków, a także kanapek i sałatek. Na koniec ciekawostka: nazwę sosu wymawiamy "siroczah", a nie – jak mogłoby się wydawać – sriracza. Sama nazwa pochodzi od miasta Sri Racha, czyli regionu, w którym prawdopodobnie powstał ten charakterystyczny sos.



Pikantny sos sambal – indonezyjska kompozycja pełna ostrości


Sos sambal to gęsty, przypominający z wyglądu przecier pomidorowy sos chili pochodzenia indonezyjskiego. Według tradycyjnej receptury sos sambal przygotowuje się w specjalnym kamiennym tłuczku za pomocą moździerza, a serwuje się go na surowo, po ugotowaniu lub nawet usmażeniu. W zależności od rodzaju papryczek można uzyskać bardziej lub mniej pikantny smak. Trudno jednak byłoby przygotowywać taki tradycyjny sos w domowym zaciszu. Jeśli nie posiadasz kamiennego tłuczka, sięgnij po gotowy sos sambal, w którym znajdziesz nie tylko ostrość, ale również orientalny aromat. Pikantny sos sambal będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs, dań z grilla czy sałatek; możesz dodać go również do indyjskiego curry, serwować razem z tacos czy marynować w nim mięso i ryby.


Sos Carolina Reaper – piekielnie ostry i niezwykle aromatyczny


Jeśli chodzi o pikantne sosy, sos Carolina Reaper to propozycja dla prawdziwych miłośników ekstremalnych doznań. Tu nie ma miejsca na kompromis! W skład sosu wchodzą papryczki Carolina Reaper, czyli jedne z najbardziej pikantnych papryk na świecie. W porównaniu z nimi Tabasco to naprawdę delikatny sos... Sos Carolina Reaper to jednak coś więcej niż tylko prawdziwy ogień w gębie: kremowa kompozycja na bazie koncentratu pomidorowego oprócz ostrości skrywa również wyjątkową kompozycję przypraw oraz kawałki ostrej papryczki. Bardzo ostry sos Carolina Reaper będzie doskonałym dodatkiem przede wszystkim do pieczonego mięsa. Idealnie sprawdzi się na przykład jako sos do karkówki z grilla, żeberek czy steków. Świetnie komponuje się również z fast foodami: burgerami, hot dogami, pizzą czy zapiekankami. Możesz wykorzystać go również jako dodatek do dań azjatyckich. Wystarczy niewielka porcja, by smażony ryż, makaron czy warzywa nabrały wyrazistości. Potraktuj także sos Carolina Reaper jako ostre wykończenie łagodniejszych kompozycji. Ostrożnie: nawet kilka kropli może całkowicie zmienić smak!



Najlepszy sos do kebaba? Oczywiście ostry!


Kebab i ostre sosy to jedno z tych połączeń, które zawsze będą strzałem w dziesiątkę; nie bez powodu większość osób podczas zamówienia decyduje się na ostry sos do kebaba. Możesz przyrządzić ulubiony fast food samodzielnie: wystarczy tortilla, mięso z kurczaka w przyprawie gyros, świeże warzywa – pomidor, ogórek, sałata, cebula – oraz oryginalny sos do kebaba. Nasza propozycja to pikantny sos arabki z dodatkiem ostrych papryczek i starannie dobranych przypraw. Idealnie pasuje do dań kuchni wschodniej i doskonale sprawdzi się jako sos do kebaba, ale również sałatki z kurczakiem, duszonego mięsa czy hot dogów i hamburgerów. Co ważne, nie traci on swojej kremowej konsystencji i nie rozwarstwia się w kontakcie z ciepłymi potrawami i przekąskami. Jeśli masz ochotę na domowy kebab lub odrobinę orientalnego wykończenia w sałatce czy daniach z grilla, wybierz arabski pikantny sos do kebaba.



***


Ostre sosy to przede wszystkim prawdziwy ogień na talerzu, ale najlepsze kompozycje charakteryzuje również wyrazisty smak. Nawet jeśli nie przepadasz za pikantnym wykończeniem, wypróbuj nasze propozycje – gwarantujemy, że to coś więcej niż tylko wyciskacze łez!

Autor: ewa.kowalczyk@radiosud.pl