OSTRZESZÓW: Matura coraz bliżej
25 kwietnia 2024, 23:53
Imieniny:Jarosława, Marka, Wiki
Teraz
Jutro
23 września 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Kępnie wygrali konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną – wspomnienie dzieciństwa” w ramach Wielkopolskiego Festiwalu Rzemiosła w Pleszewie.
Młodzi kucharze Aleksandra Szmyt oraz Daniel Juszczak odbywający zajęcia praktyczne w Motelu „Za Miedzą”, pod opieką mgr inż. Małgorzaty Żłobińskiej-Podejmy zaprezentowali komisji „Zupę korbolową z chrupiącymi paluchami”. Wielkopolskie korbole to, to samo co śląskie banie powszechnie zwane dyniami.
W szrankach stanęli przedstawiciele 7 wielkopolskich szkół gastronomicznych, jednak to uczniowie z ZSP Nr 2 w Kępnie sposobem prezentacji tradycyjnej receptury, pomysłem na podanie potrawy oraz jej smakiem zachwycili 6 osobową komisję, przypominając jej członkom smaki dzieciństwa.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!
Źródło: ZSP Nr 2 w Kępnie
16:49
wczoraj
OSTRZESZÓW: Matura coraz bliżej
16:43
wczoraj
BRALIN: Wyłoniono gminnego mistrza ortografii
16:19
wczoraj
WIERUSZÓW: Powiatowe eliminacje Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym
22:28
22 kwietnia
WIERUSZÓW: Kolejne spotkanie w Wieruszowie na temat zmian klimatu
23:53
21 kwietnia
KĘPNO: Plastycy zaprosili na kolejną wystawę