18 września 2019, 14:14

Teraz

14°

Rozrywka i oświata

A A A

KĘPNO: Uczniowie ZSP Nr 2 najlepsi w Wielkopolsce

23 września 2016r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Kępnie wygrali konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną – wspomnienie dzieciństwa” w ramach Wielkopolskiego Festiwalu Rzemiosła w Pleszewie.

Młodzi kucharze Aleksandra Szmyt oraz Daniel Juszczak odbywający zajęcia praktyczne w Motelu „Za Miedzą”,  pod opieką mgr inż. Małgorzaty Żłobińskiej-Podejmy zaprezentowali komisji „Zupę korbolową z chrupiącymi paluchami”. Wielkopolskie korbole to, to samo co śląskie banie powszechnie zwane dyniami.

W szrankach stanęli przedstawiciele 7 wielkopolskich szkół gastronomicznych, jednak to uczniowie z ZSP Nr 2 w Kępnie sposobem prezentacji tradycyjnej receptury, pomysłem na podanie potrawy oraz jej smakiem zachwycili 6 osobową komisję, przypominając jej członkom smaki dzieciństwa.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!

Źródło: ZSP Nr 2 w Kępnie

Autor: maciej.tettling@radiosud.pl