20 kwietnia 2024, 02:00

Teraz

Rozrywka i oświata

A A A

MROCZEŃ: Kuchnia amerykańska oceniona najwyżej

W Sali OSP w Mroczeniu już po raz VI w minioną sobotę, 2 października odbył się Lokalny Festiwal Smaku. Jego organizatorem były Zespół Szkół w Mroczeniu oraz miejscowe KGW.

Aby Festiwal Smaku mógł odbyć się w Mroczeniu potrzeba było zaangażowania wielu osób.Ten Festiwal na stałe wpisał się już
w kalendarz szkolnych wydarzeń. Jego główne założenie to promowanie wśród młodzieży wiedzy i umiejętności kulinarnych, przygotowanie się do późniejszego życia w rodzinie, umiejętności gotowania a także rozwijania zainteresowań kulinarnych. Tegoroczny festiwal Smaku przebiegał pod hasłem "Smaki świata". Udział w nim wzięło pięć grup uczniów, którzy pod okiem opiekunek z KGW  przygotowali stosowne menu. Wśród kuchni, które gościły znalazła się kuchnia włoska, turecka, meksykańska i azjatycka.
Na specjalnie przygotowanych stołach można było znaleźć przepyszne potrawy kojarzące się z danym krajem. Powołana została specjalna komisja oceniająca potrawy w szczególności pod względem smaku ale również, co bardzo ważne, wyborem dań regionalnych. Ważnym punktem składowym oceny było przybranie stołu. Przewodniczącym jury był właściciel kępińskiej Restauracji „P jak Pysznie”Paweł Powroźnik.

Mam przyjemność już któryś raz z rzędu uczestniczyć w pracach festiwalego jury. Muszę powiedzieć, że z roku na rok poziom tego Festiwalu jest coraz wyższy. W tym roku dzieciaki także udowodniły, że przygotowania konkursowe odrobiły z dużym entuzjazmem a potrawy były przepyszne i zrobione z dużą umiejętnością kulinarną i zdobytą wcześniej wiedzą na temat danej kuchni -podsumował Powroźnik.

Wszystkie potrawy przygotowane przez uczniów były bardzo smaczne, jednak na pierwszym miejscu uplasowała się kuchnia amerykańska, tuż po niej kuchnia turecka a na trzecim włoska. Wszystkie grupy nagrodzone zostały dyplomami oraz odpowiednimi do miejsca kwotami pieniężnymi. Wydarzenie uatrakcyjnił występ szkolnego zespołu muzycznego "Wężyk Band". Swoimi zdolnościami kulinarnymi pochwalił się również sam szef Restauracji P jak Pysznie, który na to wydarzenie przygotował specjalną potrawę. Każdy kto przybył na Festiwal mógł wziąć udział w degustacji przygotowanych potraw.

Autor: joanna.kaczorowska@radiosud.pl