29 marca 2024, 01:34

Teraz

Rozrywka i oświata

A A A

PRZEDBORÓW: Wybory króla grzybiarzy

Choć grzybów póki co jak na lekarstwo, 1 października około czterdziestu osób  wyruszyło na ich poszukiwanie do lasów w miejscowości Przedborów. W ramach drugiej już edycji „Mikstackiego grzybobrania” odbywały się także konkursy kulinarne oraz konkurencje sprawnościowe. Sześć kilkuosobowych drużyn z samego rana wyruszyło na poszukiwania prawdziwków, kozaków i kurek. A zadanie nie należało do najłatwiejszych, ponieważ tegoroczna aura wyjątkowo nie sprzyja grzybom.
-Jest sucho - podsumowuje krótko nadleśniczy Nadleśnictwa Przedborów Wojciech Bąk – A jeśli jest sucho to grzybnia jest zasuszona i nie wydaje swoich owoców, czyli grzybów. Musimy się zadowolić tym, co mamy, ale oprócz grzybów jest tutaj mnóstwo innych atrakcji, które pozwolą nam wyłonić „Króla grzybiarzy”, „Króla kulinarnego” i „Króla nalewkowego”. Asekurowaliśmy się. Wiedząc, że możemy mieć problemy z wyłonieniem „Króla grzybiarza”, dołożyliśmy kilka innych konkurencji, które będą się składały na ten tytuł.
Aby więc zwyciężyć w tej niecodziennej rywalizacji, należało wykazać się zarówno znajomością gatunków  i umiejętnością pozyskiwania grzybów, jak również pomysłowością przy tworzeniu przebrań, zdolnościami wokalnymi i sprawnością fizyczną. Najlepiej ze wszystkimi zadaniami poradziła sobie ekipa z Mikstatu w składzie: Halina Zadka, Regina Stasierska, Danuta Szóstak, Zofia Krzywańska i Paweł Szóstak. Najskuteczniejszymi grzybiarzami okazali się jednak Danuta i Paweł Gawronkowie z Ostrowa Wielkopolskiego, których łupem padły blisko 2 kilogramy koźlarzy i prawdziwków.
-Przypadek, typowy przypadek - przekonuje pan Paweł, a jego małżonka dodaje – Mój mąż mnie na chwilę opuścił, powiedział, że pójdzie się przejść i, proszę bardzo, przyniósł tyle grzybów. Najpierw przyniósł z pięć sztuk, potem przyszedł po nóż i jakąś torbę i znowu przyniósł piękne okazy. Naprawdę jestem w szoku.
Co dalej ze smacznym znaleziskiem?
-Suszenie na pewno będzie – zapowiada pani Danuta – Te zdrowsze w occie zrobię, bo uwielbiam, a potem będą pierogi z grzybami i kapustą czy zakąski. Uwielbiamy grzyby pod każdą postacią.
A sposobów na kulinarne wykorzystanie grzybów jest co niemiara, o czym świadczy ilość i jakość potraw wystawionych do oceny jury w konkursie kulinarnym. W tym przypadku równych nie miały sonie panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Przedborowie (Anna Pawlak, Katarzyna Frąckowiak, Henryka Dzielecka, Emilia Klepacz). Królową nalewek obwołano natomiast Danutę Nowetę. Wśród gości „II Mikstackiego grzybobrania” znaleźli się: europoseł Andrzej Grzyb, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego Beata Klimek oraz burmistrz Mikstatu Henryk Zieliński.

Autor: lukasz.smiatacz@radiosud.pl