28 kwietnia 2024, 22:19

Teraz

16°

Fakty

A A A

KĘPNO: Zobacz jak powstają pączki według staropolskiego przepisu

Niektórzy nawet twierdzą, że tłusty czwartek to największe polskie święto. Dlaczego? Ponieważ w tłusty czwartek jemy dużo, słodko, tłusto, niezdrowo, ale za to bardzo smacznie.

Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek są oczywiście pączki oraz faworki, zwane także w niektórych regionach Polki chrustem lub chruścikami. Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Cukiernicy prześcigają się w pomysłach, jak urozmaicić ten przysmak. Przedwojenny przepis zna mistrz kuchni Paweł Powroźnik, z restauracji „P jak Pysznie”.

Przy okazji objadania warto dzisiaj zapomnieć, że typowy pączek ma około 300 kalorii, nie jest więc przesadnie kaloryczny. Główny powód, dla którego są tak niezdrowe, to sposób ich przygotowania - smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że dietetycy załamują ręce w rozpaczy, ale dochowując tradycji życzymy wszystkim smacznego!

Autor: daniel.tarchala@radiosud.pl